Een Foto per dag - 2014
Ik ga mijn best doen om het de hele 365 dagen vol te gaan houden!
33/365 - Maastricht in zwart-wit
Het was weer tijd voor een leuke fotoworkshop. Dit keer "Zwart-wit kijken in Maastricht" door Goos Bronkhorst Fotografie. Op deze koude zondagmorgen kwamen de cursisten om 8:00 uur op het Vrijthof bij elkaar. Na een korte uitleg door Goos konden we direct aan de slag met het onderwerp. Zwart-wit kijken op de dag dat in Maastricht prins Carnaval wordt uitgeroepen is al een uitdaging op zich. Maar het lukte best aardig, het feestgedruis was zo vroeg op de dag nog ver weg. Om 10:15 uur was het wel tijd voor een kopje koffie, het bespreken van de gemaakte foto's en het opwarmen van onze handen. Na deze ingelaste pauze liepen we verder door de stad om nog meer mooie foto's te maken. Het was ondertussen prachtig mooi weer geworden en de binnenstad stroomde al vol met mensen die voor het uitroepen van prins Carnaval waren gekomen. Om 14:00 werd afgesloten met een kleine lunch bij "La Place" en konden we tevreden huiswaarts gaan. Voor een paar cursisten ging het echter niet huiswaarts, maar naar de Markt voor het uitroepen van prins Carnaval! :)
38/365 - Maastricht in zwart-wit IV
Het Pater Vincktorentje is genoemd naar de Franciscaanse pater die in 1638 ter dood werd veroordeeld i.v.m. zijn aandeel in een poging om de stad te verraden tijdens de 80 jarige oorlog. Ten tijde van de belegering van Maastricht door de troepen van koning Filips II van Spanje probeerden een 20-tal inwoners van Maastricht de Spanjaarden binnen te laten. Pater Vinck was er een van en zou in deze toren op zijn terechtstelling hebben moeten wachten.
44/365 - Maastricht in zwart-wit X
De zon reflecteert in het raam van een huis aan het Lange Grachtje.
49/365 - Panorama van Maastricht III
Een blik op de oostkant van de Maas met het Crown Plaza hotel en stadsdeel Wyck.
De Vilsalpsee is een meer in de Allgäuer Alpen bij Tannheim in het Oostenrijkse Tirol. Het is 1,2 kilometer lang en 0,5 kilometer breed en beslaat een oppervlakte van 57,22 hectare. Het meer kent een maximale diepte van dertig meter. De enige afvoerende rivier van het meer is de Vils. Het meer maakt deel uit van een 16 km² groot beschermd natuurgebied.
Het rondeel "Haet ende Nijt" is onderdeel van de 2e stadsmuur van Maastricht en is samen met het rondeel "De Drie Druiven" gebouwd in 1516. Samen met de aansluitende stadsmuren vormden zij de ommuring van de Nieuwstad. De Drie Duiven heet sinds 1638 "De Vijf Koppen", omdat de afgehakte hoofden van vijf betrokkenen bij het verraad van 1638 hier als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld werden.
23/365 - Een ander perspectief
Als je serieus met fotografie bezig bent wil je niet altijd de bekende foto's schieten als je in een stad bent. Hoe maak je foto's die anderen al niet honderden keren voor je hebben gemaakt. Dat is vaak een kwestie van zoeken en dingen uitproberen om te zien of ze werken. Bij deze foto kijken we op de Grote Staat, door de op het Vrijthof staande kiosk heen.
Nabewerking is een belangrijk onderdeel van de digitale fotografie geworden. Ik gebruik zelf hiervoor het programma Adobe Lightroom. Je camera registreert namelijk niet altijd exact wat je met je eigen ogen gezien hebt en dan heb je een beetje nabewerking nodig om dat wat je gezien hebt, weer in de foto terug te brengen. Meestal volstaat daarvoor het corrigeren van de belichting, witbalans en het contrast in de foto. Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit de vrije loop laten en dan krijg je zoiets als deze foto van het Vrijthof in Maastricht. Niet iedereen zal dit mooi vinden, maar ik vind het wel iets hebben.
39/365 - Maastricht in zwart-wit V
De tweede Minderbroederskerk is een voormalig kerkgebouw en klooster. De bouw van deze kerk begon in 1699 en heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Van kerk en klooster naar opvangtehuis voor bedelaars, gevangenis en rechtbank. Sinds 1995 in gebruik als bestuurszetel van de Universiteit Maastricht.
Maastricht en de St. Servaasbrug zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden en wordt algemeen beschouwd als de oudste brug van Nederland. Eeuwenlang was er maar één brug in Maastricht en was er ook geen noodzaak om de brug een naam te geven. Na de bouw van de Wilhelminabrug in 1932 werd het wel noodzakelijk om deze brug een naam te geven en dat werd die van de patroonheilige St. Servaas. In de volksmond word de brug echter de "aw brögk" genoemd.
03/365 - Bootjes op de Forggensee
De Forggensee is een stuwmeer in de Duitse deelstaat Beieren. Het meer ligt nabij Füssen in de streek Königswinkel, district Ostallgäu. Het werd eind 1954 in gebruik genomen. Deze foto werd genomen bij een klein haventje in de buurt van Rosshaupten.
Een nieuwe maand een nieuwe opdracht. Met de fotowerkgroep waren op locatie bij het Glaspaleis in Heerlen. Het thema voor februari is reflectie. We gingen op zoek naar een reflectie van de Pancratiuskerk in andere gebouwen, etalageruiten, caféramen en andere reflecterende objecten. Op deze foto zie je de reflectie van de kerk op de gevel van de Muziekschool.
41/365 - Maastricht in zwart-wit VII
De Jan van Eyck Academie voor beeldende kunst is gevestigd in een gebouw op het Academieplein in het Jekerkwartier in het centrum van Maastricht. In de academie werken ongeveer 50 beeldende kunstenaars, ontwerpers en theoretici, die zich bezighouden met onderzoek en productie op het terrein van de beeldende kunst.
46/365 - Limburgse Jeugdkampioenschappen
Voor het eerst namen 2 jeugdleden van B.C. Gronsveld deel aan de Limburgse Jeugdkampioenschappen badminton in Roermond. In de categorie onder 11 jaar kwamen Maureno Beckers & Gaetano Waltje in de single en heren dubbel uit. Hoewel ze geen wedstrijd wisten te winnen waren de mannen erg tevreden over hun eerste échte toernooi! Wij als begeleiders zijn dat zeker ook! Wacht maar tot volgend jaar als we met een groter aantal jeugdleden van onze club mee gaan doen... :o)
05/365 - Zonsondergang bij Drimmelen
Onze eerste wandeling in de Biesbosch zo aan het einde van 2013 met meteen een mooie zonsondergang.
Ik was in Maastricht op pad met mijn OM-D E-M5 en maar 1 primelens, de Olympus 17 mm 1.8. Maar hoe maak je dan een mooie overzichtsfoto als je geen groothoeklens bij je hebt? Nou... dan maak je er een panoramafoto van! Eerst het licht meten, het gemeten licht in de M-stand overzetten in je camera, een aantal elkaar overlappende foto's maken in hoogformaat en thuis de foto's in Photoshop samenvoegen tot een foto. Ziehier het resultaat!
36/365 - Maastricht in zwart-wit II
Het Vrijthof gezien vanaf de Perroen. Op de voorgrond een van de 3 leeuwen van de Perroen. Op de achtergrond, de Sint-Janskerk, Sint-Servaasbasiliek, hoofdwacht en de kiosk.
42/365 - Maastricht in zwart-wit
Maastricht in zwart-wit VIII - De Onze Lieve Vrouwebasiliek heet eigenlijk officieel "Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming". Dat is een hele mond vol, in de de volksmond wordt de kerk "Slevrouwe" genoemd. Op dit moment staat de kerk gedeeltelijk in de steigers. De 2 torens aan de Maaszijde worden gerestaureerd.
47/365 - Panorama van Maastricht
Zicht op de westkant van Maastricht met de Maas, een gedeelte van de Maasbrug en Slevrouwe met de in de stijgers staande torens aan de Maaszijde.
Na iets meer dan 3 jaar trouwe dienst, gaat mijn Macbook Pro de deur uit. Het is nog steeds een geweldige laptop. Maar aangezien ik hem ook voor mijn werk nodig heb en we daar uitsluitend met Windows programma's werken blijft het behelpen in dat opzicht. Ik ben dus maar overgestapt op een Lenovo Yoga 2 Pro met Windows 8.1.
16/365 - Kerstactie B.C. Gronsveld
De kerstactie van B.C. Gronsveld t.b.v. de stichting HET (Help Education Tacloban) voor de Filipijnen, heeft een bedrag van € 409,50 opgebracht. De symbolische cheque werd tijdens de nieuwjaarsactiviteit van de jeugd overhandigd aan Rebbeca en Hub van Kan, oprichters en bestuursleden van de stichting HET. Voor deze actie zijn 1200 koekjes gebakken, geglazuurd, verpakt en verkocht door leden van B.C. Gronsveld.
Op dag 11 van dit jaar was ik op het Vrijthof zonder mijn camera, maar wel met mijn mobiele telefoon. Ik zei toen dat de beste camera is die welke je bij je hebt en heb toen een foto gemaakt van het Vrijthof voor mijn 365 dagen project. Afgelopen zaterdag was ik opnieuw op het Vrijthof en dit keer had ik mijn vertrouwde Olympus camera wel bij de hand. Een vergelijkbare foto als op dag 11 en met opnieuw de beste camera! ;o)
37/365 - Maastricht in zwart-wit III
Maastricht wordt je nooit moe. Dus nog maar eentje uit de zwart-wit serie.
43/365 - Maastricht in zwart-wit IX
Het Lange Grachtje. Een groot stuk van de oude stadsmuur is hier bewaard gebleven, over de gehele lengte van de straat. De bogen in de muur werden in de Middeleeuwen, in vredestijd, gebruikt als opslagplaats of handelsplek.
48/365 - Panorama van Maastricht II
Plein 1992 op een bewolkte zondagmorgen.